Odżywki białkowe są bardzo dobrze znaną formą suplementacji dla osób aktywnych fizycznie. Są to produkty, które uzupełniają dietę o łatwo przyswajalne białko. Zawierają go przynajmniej 70 procent, a czasem sięga ono nawet do ponad 90 procent. Smak odżywki białkowej sam w sobie nie każdemu może odpowiadać, dlatego właśnie stworzyliśmy różnorodne warianty smakowe – czekoladowe, waniliowe, truskawkowe, ciasteczkowe, białą czekoladę, słony karmel i inne, których koniecznie musisz spróbować! W tym momencie nasuwa się tylko jedno podstawowe pytanie, które brzmi – jakie białko wybrać? Dziś podpowiemy Ci, jak dopasować najlepsze!
DLA KOGO PRZEZNACZONE SĄ ODŻYWKI BIAŁKOWE?
Zanim spróbujemy odpowiedzieć na pytanie o to, jakie białko wybrać, warto krótko wspomnieć o tym, dlaczego w ogóle warto z niego korzystać. Odżywki białkowe są najpowszechniej stosowane wśród osób aktywnych fizycznie. Sięgają po nie również kulturyści. W jakim celu? Białko stanowi podstawowy budulec dla mięśni – świetnie pomaga więc w budowaniu masy i siły mięśniowej. Doskonale uzupełnia codzienną dietę. Dodaje mnóstwa energii, dzięki czemu sportowcy nie są zmuszeni do spożywania dużych ilości pokarmu, aby wzmocnić organizm. Odżywki nie obciążają zatem żołądków. Zawierają również bogaty profil aminokwasów egzogennych, które ułatwiają regenerację po treningu, dzięki czemu możesz ćwiczyć częściej i intensywniej. Co więcej, dbają o to, by odbyło się to bez nieprzyjemnego bólu mięśni i uczucia rozbicia.
Mowa cały czas tylko o osobach ćwiczących, jednak dla tych, którzy nie uprawiają sportu, białko również bywa świetnym rozwiązaniem! Proteinowe szejki pomogą Ci np. w sytuacji, jeśli nie masz zbyt wiele czasu na przygotowywanie i regularne spożywanie posiłków. Będziesz mógł po nie sięgnąć w każdej chwili, zapełnić żołądek i dostarczyć niezbędnych składników, które dadzą Ci energię do dalszego działania!
KIEDY STOSOWAĆ ODŻYWKI BIAŁKOWE?
Po odżywkę białkową zdecydowanie sięgaj zawsze po skończonym treningu. Spożycie jej przed aktywnością sprawi, że będzie się ona bardzo źle trawić, co wpłynie na Twoje samopoczucie zarówno podczas treningu, jak i po jego zakończeniu. Może pojawić się dyskomfort pod postacią skurczów żołądka czy też wzdęć.
JAK SPOŻYWAĆ ODŻYWKĘ BIAŁKOWĄ?
Odżywkę białkową możesz włączyć do swojego śniadania w postaci placuszków, naleśników, omletów czy owsianki. Po treningu natomiast, dokładnie od 30 minut do godziny, wypity szejk białkowy wspomaga regenerację i wzrost mięśni. Możesz skusić się na niego również między posiłkami, kiedy występuje między nimi dość znacząca, długa przerwa lub gdy są one zbyt mało odżywcze. Z kolei białko spożyte przed snem zniweluje poranny, duży głód.
CZY ODŻYWKI BIAŁKOWE WSPOMAGAJĄ ODCHUDZANIE?
Jakie białko wybrać podczas redukcji wagi i czy w ogóle warto je przy niej stosować? Odżywki te jak najbardziej wspomagają proces odchudzania, ale pod jednym warunkiem – jest nim zachowanie deficytu kalorycznego w diecie. Oznacza to zmniejszenie liczby przyjmowanych kalorii w taki sposób, aby organizm spalał ich więcej, niż przyjmuje z pożywienia. Powstający wówczas ujemny bilans energetyczny zmusi organizm do korzystania z innych źródeł energii, a więc zacznie on sięgać po „zapasy” zgromadzone w mięśniach i tkance tłuszczowej. Badania naukowe dowiodły, że włączenie do codziennej diety odżywki białkowej wspomaga szybszą i skuteczniejszą utratę tkanki tłuszczowej. Zachowane są też lepsze proporcje masy mięśniowej do tkanki tłuszczowej.
JAKIE BIAŁKO WYBRAĆ? GARŚĆ CENNYCH PODPOWIEDZI
Zastanawiasz się, jakie białko wybrać? Najważniejszym aspektem podczas wyboru odżywki jest jej zawartość białka, która powinna wynosić minimum 80 procent. Co także istotne, musisz zwrócić uwagę na ilość aminokwasów endogennych, które organizm potrafi wytwarzać oraz egzogennych, które trzeba dostarczać wraz z dietą. W odżywkach znaczącą przewagę ma obecność aminokwasów egzogennych: leucyny, izoleucyny, fenyloalaniny, lizyny, metioniny, treoniny, tryptofanu, waliny oraz względnie egzogennych: argininy i histydyny. Na opakowaniach preparatów białkowych jest zawarta informacja o BV, czyli wartości biologicznej użytego białka – jest to wskaźnik, który informuje o ilości białka, jaka może być jednorazowo przyswojona przez organizm. W odżywce o dobrym składzie nie powinien znajdować się dodatek tauryny (kwas 2-aminoetanosulfonowy – organiczny związek chemiczny z grupy aminokwasów biogennych) oraz kreatyny (organiczny związek chemiczny zawierający elementy strukturalne guanidyny i kwasu octowego). Odżywka nie powinna także zawierać cukru pod żadną postacią, takiego jak glukoza, sacharoza czy syrop glukozowo-fruktozowy. W preparatach pochodzenia mlecznego (serwatka, kazeina) często obecna jest laktoza (cukier mleczny), która u wielu osób wywołuje nietolerancję pokarmową w postaci wzdęć, gazów oraz biegunek. Na etykiecie odżywki znajdziesz też emulgatory, które ułatwiają rozpuszczanie i zapobiegają tworzeniu się piany. Należą one do nieszkodliwych dodatków do żywności – nie masz się więc czego obawiać! Pamiętaj też, że wybierając białka smakowe, musisz liczyć się z obecnością w nich aromatu i substancji słodzącej.
Jakie białko wybrać? Najczęściej stosowaną odżywką białkową jest koncentrat białka serwatkowego (WPC). Jego popularność wynika z jego wszechstronnego zastosowania – przyspiesza regenerację mięśni i ich wzrost. Może być stosowany do każdego posiłku.
ZALETY ODŻYWEK BIAŁKOWYCH
Odżywki te są stosowane wśród sportowców, którym zależy na zbudowaniu masy mięśniowej. Spożywają ją jednak także osoby, które nie mają nic wspólnego z aktywnością fizyczną. Białka świetnie sprawdzają się jako alternatywa posiłku czy uzupełnienie potrzebnych organizmowi składników. Mają więc wszechstronne działanie. Można łączyć je z różnymi posiłkami, dodają smaku, na przykład do Twoich naleśników, omletów czy owsianki. Możesz stworzyć z nich też szejka i dodać ulubione składniki, takie jak orzechy, banany czy truskawki! Odżywki pomogą Ci także w procesie zdrowej utraty zbędnych kilogramów.
Leave A Comment